Aquascaping en snoeien van waterplanten

Waterplanten kunnen soms er hard groeien en hebben dan een snoeibeurt nodig om ruimte in het aquarium te houden voor de vissen en andere dieren. Licht kan ook worden weggevangen door te grote aquariumplanten zodat andere planten te weinig licht hebben. Verder heeft iedereen vaak een bepaald idee bij het inrichten van een aquarium. Snoeien is dan nodig om de vorm die gewenst is te creëren of behouden.

Hier voorbeelden van aquascaping van bekende mensen:

 

Dit soort aquariums zijn voor de meeste hobbyisten onder ons natuurlijk niet binnen bereik maar we kunnen wel hele mooie dingen maken zonder enorm veel moeilijke technieken.

Er zijn een paar tools die het scapen wat vergemakkelijken:

aquascaping tools

De belangrijkste zijn:

  • Lange schaar: om planten bij te knippen
  • Lange pincetten (gebogen en/of recht): om planten mee in de bodem te planten of gemakkelijk zaken uit het aquarium op te pakken zonder alles stuk te maken met je handen.
  • Spatel: Om de bodem glad te strijken.
  • Draad (of onder water lijm): Om mos of planten aan bijvoorbeeld een stuk hout te bevestigen.

Voor aquascaping wordt net als bij fotografie de rule of thirds gebruikt om visueel aantrekkelijke beelden te maken.

Om een of andere reden wordt het menselijk oog aangetrokken tot dingen die verdeeld zijn in een raster, en het plaatsen van dingen op de lijnen van dit raster creëert bijna altijd een evenwichtig, visueel interessante lay-out.

aquascaping-style

Als je naar bekende aquascapes kijkt wordt bijna altijd voldaan aan deze regel. Er staat veel info op het internet voor de mensen die zich hier verder in willen verdiepen.

De meeste steelplanten zullen na het snoeien worden gestimuleerd om zijtakken te vormen. Je kunt deze dus afknippen op de gewenste hoogte om ze voller te maken.

Mossen kunnen gewoon bijgeknipt worden tot de lengte die gewenst is en zullen weer als een bos uitgroeien.

javanski-mah-34

 

 

 

 

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑