Aquarium inrichting voor vissen

Vissen hebben een aantal zaken nodig in hun aquarium. Sommige zaken zijn afhankelijk van de soort.

  • Temperatuur (evt dus verwarmingselement met thermostaat)
  • Schuilmogelijkheden ( in de vorm van planten, stenen of hout)
  • Substraat (niet voor alle vissen noodzakelijk maar wordt altijd op prijs gesteld)
  • Filter (waterkwaliteit moet goed zijn)
  • Zuurstof (bruissteen, planten, watercirculatie door pomp)

 

IMG_0682

Voor de meeste vissen is een zo natuurlijk mogelijk ingericht aquarium het beste.

Voor de keuze van medebewoners in de vorm van andere vissen lees Soorten vissen en waterlagen.

Naast andere vissen kunnen er natuurlijk ook slakken en garnalen worden gekozen als medebewoners, maar niet alle vissen zijn geschikt om met deze dieren samen te leven. Sommige vissen zoals Botia’s bijvoorbeeld eten slakken en bijna alle vissen waarvan de bek groot genoeg is eten garnalen op als ze de kans krijgen.

Als substraat gebruiken we vooral zwembad filter zand. In de grote beplante aquarium hebben we daaronder een voedingsbodem liggen voor de planten die ook een deel van de voeding uit de bodem halen. Voor de meeste waterplanten is dat niet nodig. Zij halen de voeding vooral uit de waterkolom.

Kijk met stenen uit dat er geen kalksteen wordt genomen ivm het oplossen van te veel kalk in het water. Ook stenen die zijn vervuild zijn natuurlijk ongeschikt. Zware metalen zijn ook dodelijk voor veel leven in het aquarium. Wij koken altijd alle stenen voor we ze gebruiken om eventuele ongewenste passagiers te verwijderen.

Voor planten kan een dip in zout water ongewenste slakken verwijderen en laten veel andere vervelende beestje ook los. Laat de plant 5 minuten in het water liggen en spoel hem dan goed af voordat hij het aquarium in gaat.

 

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑