Ziektes bij aquariumvissen

Visziekten vormen een constante bedreiging voor aquariumvissen. Leefomgeving, watertemperatuur en waterkwaliteit zijn vaak de oorzaak van visziekten. Handelingssnelheid en de juiste diagnose stellen zijn belangrijk. Welke symptomen horen bij visziekten en wat is er aan te doen. Zieke aquariumvissen kunnen genezen, maar juiste verzorging is essentieel. Hoe eerder visziekten worden ontdekt, hoe groter de kans dat aquariumvissen kunnen genezen.

Visziekten aquariumvissen wat kunt u doen?

Handelingssnelheid is heel belangrijk bij zieke aquariumvissen. Juist en snel handelen, voorkomt dat visziekten zich kunnen verspreiden. Visziekten zijn vaak erg besmettelijk.

Een zieke tropische vis kan makkelijk het hele aquarium besmetten. Zieke vissen daarom altijd in quarantaine plaatsen indien mogelijk. Speciale quarantaine bakken zijn hiervoor beschikbaar. Zorg in de quarantaine bak voor een optimale watertemperatuur en PH waarde. Zieke vissen goed observeren en uitkijken naar symptomen van visziekten bij andere aquariumvissen.

Visziekten aquariumvissen met medicijnen behandelen

Veel visziekten kunnen met medicijnen behandeld worden. Een groot aanbod van medicijnen is bij de dierenspeciaalzaak en online verkrijgbaar. Deze medicijnen worden meestal aan het aquariumwater toegevoegd. Visziekten worden hiermee gedood en zieke aquariumvissen worden ook genezen.

medicijnen-tegen-visziekten-aquariumvissen-

Eerste aanwijzing van visziekten bij aquariumvissen

Aquariumvissen kunnen getroffen worden door veel verschillende visziekten. Vreemd gedrag, en verschillen in kleur, zijn vaak de eerste aanwijzing voor zieke aquariumvissen.

Visziekten herkennen begint met observeren van de aquariumvissen. Korte observatie van een paar minuten is meestal al genoeg om visziekten te herkennen. Onderstaande vragen kunnen helpen de visziekten snel op te sporen:

– Gedragen de aquariumvissen zich normaal?
– Zwemmen er aquariumvissen anders dan normaal?
– Zijn er tropische vissen met kleurafwijkingen?
– Zijn er aquariumvissen met lichamelijke afwijkingen?

Visziekten aquariumvissen eerste symptomen

Observatie van aquariumvissen brengt meestal de eerste symptomen van visziekten aan het licht. Tropische vissen die visziekten kunnen hebben, direct in quarantaine plaatsen. In quarantaine is meer controle noodzakelijk. Controleer de tropische vissen op de volgende punten:

  • Doffe kleuren
  • Verwondingen
  • Witte stippen
  • Rode vlekken op de vinnen
  • Rode kieuwen
  • Sterke vermagering of dikte
  • Slijm langs de kieuwen
  • Witte randen langs vinnen of gaten in de huid

De kans op visziekten is groot als de aquariumvissen deze symptomen hebben. Juiste en snelle behandeling is nu belangrijk.

Oorzaken visziekten aquariumvissen aanpakken

Ziekte aquariumvissen genezen kan alleen als duidelijk is waardoor de vissen ziek zijn geworden. De meeste visziekten hebben verschillende oorzaken. Een universele totaal oplossing is er daarom niet. De vier meest voorkomende oorzaken van visziekten voor aquariumvissen zijn:

– Leefomgeving en waterkwaliteit aquariumvissen
– Bacteriële en schimmel infecties aquariumvissen
– Parasitaire infecties aquariumvissen
– Virale infecties aquariumvissen

Visziekten aquariumvissen effectief bestrijden

Symptomen van zieke aquariumvissen kunnen verschillende oorzaken hebben. Raadpleeg daarom alle onderstaande categorieën. Als symptoom en oorzaak met elkaar matchen, is effectief behandelen van de visziekten makkelijker.

Visziekten aquariumvissen door leefomgeving of waterkwaliteit

Aquariumvissen kunnen snel ziek worden door zuurstofgebrek, een verhoogd nitriet gehalte of verkeerde watertemperatuur. Leefomgeving en waterkwaliteit van de aquariumvissen zijn niet optimaal en zorgen voor visziekten. Gelukkig kunnen leefomgeving en watertemperatuur (links) makkelijk verbeterd worden. Symptomen van visziekten verdwijnen meestal snel. Meestal herstellen de aquariumvissen volledig van dit soort visziekten.

Aquariumvissen happen naar lucht

Symptomen: aquariumvissen happen aan het wateroppervlak naar lucht
Oorzaak: A – zuurstoftekort of B – beschadiging van kieuwen door infectie (witte-stipziekte)
Oplossing: A – water aquarium verversen of B- onderzoek of de tropische vis parasieten heeft.

Aquariumvissen eten en zijn sloom

Symptomen: aquariumvissen hebben geen eetlust, hangen maar wat rond en ogen sloom
Oorzaak: A – watertemperatuur is te laag of B – nitraatgehalte water te hoog of C – infecties
Oplossing: A – controleer de watertemperatuur en bekijk welke temperatuur optimaal is voor de tropische vissoort (link) B – water verversen niet te veel max. 20% of C- onderzoek of de tropische vis een infectie heeft.

Aquariumvissen zijn opgezet en zwemmen abnormaal

Symptomen: aquariumvissen zijn opgezet en hebben moeite normaal te zwemmen.
Oorzaak: vissen hebben een probleem met de zwemblaas.
Oplossing: plaats de zieke aquariumvissen in quarantaine. De watertemperatuur 3 graden verlagen dan het aquariumwater. Voeg eventueel wat aquariumzout toe aan het water. Het drijfvermogen van de tropische vissen wordt dan anders. Wanneer het niet verbeterd, dan kan het ook vistuberculose zijn. Hiervoor is helaas geen oplossing. Beste oplossing is de zieke vis zo snel mogelijk uit zijn lijden te verlossen.

Aquariumvissen hebben afwijking in vinnen en staart

Symptomen: aquariumvissen hebben slechte of misvormde vinnen.
Oorzaak: A – vechtpartijen B – ongelukje C – vinrot
Oplossing: A – leefomgeving van de tropische vissen is niet optimaal. Let goed op welke tropische vissoorten u combineert (links) en zorg voor een neutraal territorium of B – aquariumvissen kunnen verstrikt raken in planten of filters en daardoor schade oplopen.
C – vinrot is een visziekte die behandeld kan worden met medicijnen. Raadpleeg daarvoor visziekten door bacteriële of schimmelinfecties (link)

Visziekten aquariumvissen door bacteriële of schimmelinfecties

Aquariumvissen met symptomen veroorzaakt door bacteriële of schimmelinfecties kunnen vaak genezen. Snelheid is essentieel omdat veel visziekten besmettelijk voor de andere tropische vissen zijn. De zieke aquariumvissen altijd meteen in quarantaine plaatsen. Daarna de juiste medicijnen aan het water toevoegen. Er zijn een aantal goede medicijnen tegen schimmelinfecties en bacteriële visziekten. Esha is een bekende producent van medicijnen tegen veel visziekten, maar er zijn er meer!

Aquariumvissen zwemmen raar en zijn verkleurd

Symptomen: tropische vissen zwemmen afwijkend, hebben verkleuringen van de huid en vermageren sterk
Oorzaak: A – diverse infecties of B – vistuberculose
Oplossing: A – behandel met Esha 2000 of vergelijkbare producten. B – aquariumvis heeft vistuberculose. Hieraan is helaas niets te doen en het is zelf besmettelijk voor mensen! De tropische vis snel uit zijn lijden verlossen of laat dit doen door een kennis of dierenarts.

Aquariumvissen met afwijkingen in vinnen en staart

Symptomen: tropische vissen hebben slechte en misvormde vinnen of staart
Oorzaak: A – leefomgeving factoren (link) of B – vinrot
Oplossing: A – leefomgeving aquariumvissen is niet optimaal (link). B – vinrot deze visziekten kan goed met antibiotica behandeld worden.

Aquariumvissen zijn onrustig en schuren hun huid

Symptomen: Tropische vissen zwemmen onrustig rond in het aquarium en schuren met hun schubben langs alles dat ze tegenkomen.
Oorzaak: A – aquariumvissen hebben huidinfecties B – tropische vissen hebben parasitaire infectieziekten zoals witte-stipziekte
Oplossing: A – huidinfectie ziekten kunnen met Esha of vergelijkbare middelen behandeld worden. B – raadpleeg visziekten door parasitaire infecties (link)

Aquariumvissen hebben geen eetlust en zijn sloom

Symptomen: tropische vissen hebben geen eetlust, hangen maar wat rond en ogen sloom
Oorzaak: A- watertemperatuur en kwaliteit aquarium is niet goed of B – diverse visziekten infecties
Oplossing: A – raadpleeg de watertemperatuur (link) B – gebruik algemene medicijnen zoals Esha 2000 of vergelijkbaar om de aquariumvissen te behandelen.

Aquariumvissen hebben melkachtige aanslag

Symptomen: tropische vissen hebben witte, dunne wattenachtige aanslag op zowel de schubben en of vinnen.
Oorzaak: waterschimmels in het aquarium.
Oplossing: aquarium verschonen (link) en zorgen voor juiste waterkwaliteit. Het aquarium water behandelen met anti schimmel middelen. Een middel als fungicell of vergelijkbare producten van Esha werken goed.

Visziekten aquariumvissen door parasitaire infecties

Aquariumvissen met symptomen van visziekten door parasitaire infecties zijn vaak verschillend. Handelingssnelheid is belangrijk en verhoogd de overleving kansen van de tropische vissen. Parasieten ontwikkelen zich sneller als de waterkwaliteit niet goed is. Aquariumvissen kunnen ook parasieten krijgen van levend vissenvoer (link). Aquariumvissen met parasitaire visziekten kunnen met medicijnen behandeld worden.

Aquariumvissen hebben grijzen aanslag op schubben

Symptomen: tropische vissen hebben een melkachtige, dunne grijzige aanslag op de schubben. Later kunnen er ook andere verkleuringen komen.
Oorzaak: de aquariumvis heeft parasieten uit de costia familie (costia necatrix, Ichthyobodo necatrix)
Oplossing: tropische vissen behandelen met FMC en zorgen dat leefomgeving en waterkwaliteit optimaal zijn.

Aquariumvissen hebben huidaanslag en verliezen schubben

Symptomen: tropische vissen hebben dikke melkachtige huidaanslag. In later stadium verliezen de aquariumvissen zelfs schubben.
Oorzaak: tropische vissen hebben parasieten zoals chilodonella
Oplossing: behandelen met parazoryne en of FMC. De watertemperatuur is waarschijnlijk te laag voor de tropische vissoort (link)

Aquariumvissen hebben witte stippen

Symptomen: tropische vissen hebben witte kleine stipjes (blaasjes) op vinnen, lichaam en staart.
Oorzaak: aquariumvissen hebben witte-stipziekte opgelopen. Een bekende visziekte die helaas vaak tropische vissen treft.
Oplossing: behandelen met parazoryne of FMC of vergelijkbare producten van Esha.

Aquariumvissen hebben wormpjes

Symptomen: kleine wormpjes hebben zich aan de tropische vissen vastgezogen.
Oorzaak: aquariumvissen dragen kleine bloedzuigers met zich mee. Levend vissenvoer kan de oorzaak zijn. Let ook op bij tropische vissen kopen (link). Vraag altijd of de vissen gekweekt zijn of niet.
Oplossing: verwijder met een pincet de bloedzuigers van de aquariumvissen. Controleer het levende vissenvoer altijd. Als u zelf levend vissenvoer gaat vangen, gebruik dan een witte emmer. Ongewenste gasten als bloedzuigers kunt u direct zien.

Visziekten aquariumvissen door virale infecties

Aquariumvissen met symptomen veroorzaakt door virale infecties visziekten kunnen slecht behandeld worden. Soms lijken de symptomen op andere visziekten zoals bacteriële, parasitaire of schimmel infecties. Aquariumvissen daarom eerst onderzoeken en uitsluiten welke visziekten het is. Gelukkig zijn niet alle virale infecties dodelijk en soms kunnen de aquariumvissen zelf genezen. Waterkwaliteit, leefomgeving en voeding (links) zijn belangrijk voor aquariumvissen en herstel van deze visziekten.

Aquariumvissen hebben vreemde vlekken op de huid

Symptomen: tropische vissen hebben harde gele en soms witte vlekken op de huid, maar gedragen zich normaal.
Oorzaak: aquariumvissen hebben vispokken.
Oplossing: er is geen effectief medicijn voor vispokken. Zorg voor optimaal vissenvoer, leefomgeving en waterkwaliteit. De tropische vissen zullen vanzelf beter kunnen worden.

Aquariumvissen hebben knobbels op de huid

Symptomen: tropische vissen hebben knobbels op de huid die lijken op wratten of vergroeiingen.
Oorzaak: aquariumvissen hebben bloemkoolziekte.
Oplossing: er is geen effectief medicijn voor bloemkoolziekte. Zorg voor optimaal vissenvoer, leefomgeving en waterkwaliteit. De tropische vissen zullen vanzelf beter kunnen worden.

Aquariumvissen zijn hun richtinggevoel kwijt

Symptomen: tropische vissen lijken volledig de weg kwijt te zijn en zwemmen rond alsof ze dronken zijn. Ook vertonen ze uiterlijke kenmerken zoals zwellingen en soms verkleuringen.
Oorzaak: aquariumvissen hebben spring viraemia of carp (svc).
Oplossing: SVC is een ziekte die alleen onder karperachtige voorkomt. Een aantal tropische vissoorten stamt af van de karper. Hierdoor zijn zij vatbaar voor deze visziekte. Enige oplossing voor vissen met scv is de tropische vis uit zijn lijden te verlossen. SCV heeft een sterftekans tot wel 90% en is zeer besmettelijk. Hoge watertemperatuur kan scv voorkomen, maar helemaal veilig is dit niet.

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑