Aquarium inrichten voor garnalen

Een garnalen aquarium inrichten is niet heel moeilijk. Garnalen zijn wel gevoelig voor temperatuurschommelingen en slechte waterkwaliteit. Ook zijn plotselinge verschuivingen in de waterwaarden van bijvoorbeeld PH en hardheid niet goed.

Een aantal soorten zoetwatergarnalen  houden meer van een iets lagere PH, maar de meeste soorten doen het prima in ons kraanwater. Bij ons worden ook alleen garnalen gekweekt die niet vragen om PH verlagende maatregelen. In dit artikel wordt hier wel op ingegaan om volledig te zijn in de informatievoorziening.

Een garnalen aquarium heeft in onze ogen altijd de volgende zaken nodig:

  • Een spons filter (of mat filter).
  • Substraat
  • Mos (Javamos of gelijksoortig)
  • Kienhout
  • Slakken
  • Verwarmingselement
  • Licht in de vorm van een lamp boven de bak
  • Afdekplaat of lichtkap

Optioneel maar zeer positief zijn:

  • Gedroogde bladeren (bv catappa bladeren)
  • Waterplanten
  • Grote stenen

Het aquarium hoeft niet groot te zijn om garnalen te houden. In een nano aquarium doen garnalen het al prima. Het is wel veel gemakkelijker om de waterwaarden in een groter aquarium stabiel te houden dan in een kleiner aquarium. Advies is dan ook om liever niet te klein te gaan als het ook groter kan. Een te groot aquarium is ook mogelijk als er te weinig garnalen zijn om een populatie mee op te bouwen. De garnalen zullen dan schuwer zijn en kunnen elkaar minder snel vinden om te paren. Kweken is dan dus moeilijker. Een mooie startpopulatie voor een 60 liter aquarium is 10-15 garnalen.

Garnalen aquariums

Garnalen zijn echte schoonmakers. Ze gaan de hele dag door met schrapen van allerlei oppervlakken om daar algen, bacteriën, schimmels en organisch afval van af te halen en op te eten. Het is dus van belang om ze zo veel mogelijk oppervlakken te geven waarop deze zaken kunnen opbouwen. Planten, kienhout, gedroogde bladeren, stenen zijn goede oppervlakten hiervoor maar ook het substraat wordt grondig schoongemaakt door de garnalen. Een spons filter zuigt continu afval de spons in en is daarom een ideale plek voor bacteriën om zich te vestigen. Garnalen zullen dan ook dankbaar gebruik maken van deze perfecte plek om eten te zoeken naast dat de bacteriën in de filter het water schoon houden. Dit doen deze bacteriën door ammoniac, nitraten en nitriet om te zetten in niet giftige stoffen die de planten kunnen gebruiken om te groeien.

Wij gebruiken als substraat een inert medium wat vrij goedkoop is, namelijk zwembad filterzand. Dit is bij aankoop al redelijk schoon en hoeft alleen een paar keer uitgespoeld te worden voor gebruik.

Als mos gebruiken we verschillende soorten die goed passen bij de behoeften van de garnalen. Voorbeelden zijn:

Javamos

java mos

Subwassertang

subwassertang

Een stuk kienhout mag niet ontbreken om dat het niet alleen mooi is maar ook een oppervlak geeft waar biofilm op kan groeien. Dit geld ook voor catappa bladeren. Daar geldt zelfs ook voor dat het een lichte antibacteriële werking heeft en veel goede antioxidanten vrij komen bij de ontbinding hiervan.

Kienhout

kienhout

Catappa bladeren

catappa bladeren

Een spons filter is een van de meest simpele filters die er zijn maar is erg doeltreffend in een garnalen aquarium. Naast de waarde als “graas”-oppervlak voor de garnalen en de filterende werking is een groot voordeel dat het volledig veilig is voor baby garnalen terwijl een normale filter deze naar binnen kan zuigen.

Spons filter

Sponsfilter-500x500

Natuurlijk moet het aquarium op temperatuur blijven waarvoor een verwarmingselement nodig is met een thermostaat.

Verwarmingselement

heaters

Garnalen zijn notoire ontsnappingskunstenaars dus dek het aquarium daarom altijd af om te voorkomen dat ze eruit klimmen. Vaak is een lichtkap al aanwezig maar anders een glazen plaat bijvoorbeeld. Licht is nodig voor de groei van planten en algen, dus zorg daar ook voor in het aquarium.

Als laatste raden wij slakken aan in het aquarium. De slakken hebben een erg slechte spijsvertering en hebben een hele hoop bacteriën in hun spijsverteringskanaal die helpen om het voedsel wat zij eten te verteren. Deze bacteriën worden met het onvolledig verteerde voedsel uitgepoept. Dit is erg goed voedsel voor garnalen en de ontlasting van de slakken zorgt er ook voor dat het aquarium “gecycled” blijft. Garnalen hebben namelijk een erg lage “bioload” wat soms onvoldoende kan zijn om de bacteriën in leven te houden die de slechte stoffen omzetten in het aquarium. Deze moeten dan opnieuw opbouwen als er iets in de bak gebeurd (bv dode plant of dier en voedsel dat blijft liggen) en kunnen daarom de ammoniac niet opvangen die daarmee vrijkomt. De garnalen kunnen dan sterven. Een aantal slakken in de bak kunnen dat dus voorkomen en eten ook nog eens algen. Slakken eten ook algen waar de garnalen vaak van af blijven zoals draadalg.

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑