Soorten garnalen

Garnalen zijn er in zowel zoet als zout water. Wij behandelen alleen de zoetwater variëteiten. De drie soorten die goed in een zoetwater aquarium te houden zijn: dwerggarnalen, waaierhandgarnalen en de zogenaamde Macrobrachium garnalen.

Dwerggarnalen

De dwerggarnaal is de soort die wij vooral houden bij Shrimps Den Bosch. Het zijn kleine actieve en sociale beestjes die erg leuk zijn om naar te kijken. Deze soort past vaak ook goed in een gezelschapsaquarium, al zijn er soorten die een speciale behandeling nodig hebben en daardoor minder geschikt zijn.
Hier onder wat filmpjes van onze eigen dwerggarnalen:

Waaierhandgarnalen

Waaierhandgarnalen zitten graag bij de filter om voedingsstoffen uit het water te filteren. Ze kunnen prima met dwerggarnalen leven en niet agressieve vissen. Voortplanten is alleen niet mogelijk want de larven moeten in brak water (mix van zoet en zout water) opgroeien.

Macrobrachium- garnalen

Deze soort is een stuk dominanter in een garnalen aquarium. Ze leven het liefst in paren of een kleine groep. Dat komt omdat de mannetjes dominant gedrag vertonen en alleen met een aantal vrouwtjes gehouden kan worden. Concurrentie kan leiden tot gevechten.

Omdat wij zelf dwerggarnalen houden zullen we deze wat meer uitlichten:

Dwerggarnalen zijn ingedeeld in twee groepen: Caridina en Neocaridina. Garnalen uit deze groepen kunnen met ondersoorten uit hun eigen groep vaak kruisen maar nooit met ondersoorten uit de andere groep. Hier onder een kruistabel:

kruisingtabel

Over het algemeen wordt het als niet wenselijk geacht door de meeste kwekers om soorten onderling met elkaar te kruisen. Het heeft meestal vele generaties gekost om een soort te creëren die de speciale eigenschappen heeft waar de kweker op uit was. De meeste kleuren die nu te krijgen zijn, zijn op die manier ontstaan. De wild kleur ziet er zo uit:

Neocaridina-wild

De kweker neemt telkens de exemplaren met de “beste” eigenschappen om mee verder te kweken en ontwikkeld deze eigenschap dan steeds verder in de bloedlijn. Zo zijn van de wildkleur van de Neocaridina (Cherry garnaal) een heel aantal kleuren gekweekt. Een aantal daarvan houden wij zelf bij Shrimps Den Bosch:

Blue dream

blue dream

Fairy Blue

blue fairy

Cherry

Bloody Mary

Bloody Mary

Er zijn nog vele andere soorten Neocaridina:

neocaridina stamboom

We hebben ook een aantal Caridina. Deze familie is wat diverser:

caridina_family_tree

Van deze familie hebben wij de volgende soorten:

Amano garnaal (Caridina multidentata)

IMG_0522

Crystal Red

IMG_0547

Crystal Black

Japonica

Caridina_japonica

Tangerine Tiger

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑