Soorten slakken

Er is een enorme verscheidenheid aan slakken te krijgen voor in een aquarium of vijver. Een aantal worden als pest bestempeld en kunnen beter niet in het aquarium gehouden worden maar het merendeel van de slakken is zeer nuttig en ook interessant om te houden.

Als eerste zal ik de slakken behandelen die meestal als pest worden gezien:

Poelslakken

Deze slakken zijn echte pestslakken voor in een aquarium, ook in onze ogen. Ze vermenigvuldigen zich enorm snel en vreten al je aquariumplanten aan. Alleen aan te raden als je ze wilt gebruiken als visvoer voor bijvoorbeeld kogelvissen. Ook kun je ze in een vijver houden, want ze eten je algen op.

Posthoornslakken

In de bruine vorm vaak gezien als pestslak, maar is niet echt schadelijk. Hij eet geen planten maar alleen alg. Hele zachte planten als Cabomba bijvoorbeeld wil hij nog wel eten maar verder niets. Deze slak kan ook heel nuttig en mooi zijn voor in het aquarium of voor in de vijver, daarover later in dit stuk meer info.

Puntslakken

Puntslakken worden door veel mensen als pest gezien maar door evenzoveel mensen als nuttige toevoeging in het aquarium. Deze slakken vermenigvuldigen zich door om de paar weken een paar volledig ontwikkelde jongen te produceren. Ze leggen dus geen eieren. Ze mijden daglicht en graven zich overdag in onder het substraat. Dat ,samen met het eten van algen, overgebleven voer en dode planten en dieren is gelijk de nuttige functie van deze slakken. Ze beluchten de wortels van planten en zorgen dat er geen gasbellen ontstaan in het substraat. Vissen en garnalen kunnen sterven als zo’n bel van methaangas vrij komt. Ze kunnen zich volledig afsluiten door een klepje en zijn erg moeilijk te verdelgen daardoor. Ze sluiten zich gewoon af van de buitenwereld tot het gevaar voorbij is. In een beplant aquarium is dit dus zeker een nuttige bewoner! Kijk in te koop voor ons aanbod.

Slakken die niet als pestslakken worden gezien zijn bijvoorbeeld:

Tylomania (Sulawesi) slakken Kijk in te koop voor ons aanbod.

Oranje

Geel

In dit filmpje van onze garnalen kun je de Tylomania slakken ook heel goed zien!

Gekleurde posthoornslakken Kijk in te koop voor ons aanbod.

Rood

Roze

Blauw

Deze slakken leggen eieren waarin langzaam nieuwe slakken zullen ontwikkelen. Dit kan bij posthoornslakken 2-6 weken duren afhankelijk van de omstandigheden waarin zij zich bevinden.

IMG_0594

Anatome Helena slak

Een laatste slak die even los behandeld moet worden is de Anatome Helena slak. Dit is een slakken etende slak die vaak wordt ingezet bij een slakkenplaag.

220px-Clea_helena

Als er geen slakken zijn om te eten voed hij zich met algen ed.

Site gemaakt door WordPress.com.

Omhoog ↑